Tirsdag d. 8. oktober blev den længe ventede Brolæggerpris for 2019 overrakt ved torvet i Ringsted.
Prisen, der hvert år uddeles af Brolæggerlauget i Dansk Byggeri, gik denne gang til Ringsted Kommune for renoveringen af deres torv. Projektet var vi i Zacho-Lind A/S hovedentreprenør på 2017-2018, så vi deltog naturligvis også talstærkt ved arrangementet.
Et byrum med succes
Oldermand i Brolæggerlauget, Claus Johnsen, stod for de indledende ord og den officielle overrækkelse af prisen – en lille messingplade, der skal monteres et sted på torvet, samt en check på 25.000 kr., som ifølge traditionen skal bruges til at skabe mere inspiration til udsmykning af gader og torve eller til at skabe øget viden om brolæggerfaget.
I sin overrækkelse lagde oldermanden særligt vægt på materialevalget og den måde, som brolægningen er blevet udført på:
”Der er genbrugt nogle af de gamle granitfliser og lavet indbyggede bænke rundt om bassinerne, som desuden har til formål at klimasikre området. Der er plantet træer ind i belægningen, og der er tænkt over samlingsdetaljerne. De nye brosten er i samme farve som de fliser, der er lagt på opholdsarealerne, og det giver en sammenhæng hele vejen rundt”.
Det var ifølge ham især den håndværksmæssige kvalitet fra de dygtige brolæggere, der gjorde Ringsted Kommune til dette års vinder. ”Det her er et byrum med succes. Det skaber liv og er et rart sted at opholde sig”, pointerede han.
Endeligt blev de forskellige implicerede parter på projektet takket for deres arbejde, og her blev vi i Zacho-Lind A/S anerkendt for både vores projektleder og formand, ”som har haft sin daglige gang på arbejdspladsen med deres dygtige brolæggersvende”.
En stolt borgmester
Modtagelsen af prisen stod Ringsted Kommunes borgmester, Henrik Hvidesten, for. I sin tale refererede han til en overskrift fra sidste uges TV 2 ØST, ’Udskældt torv i Ringsted hyldes med pris’, og han understregede hertil sin ros til laugets alligevel positive indstilling:
”Hvor er jeg glad for, at Brolæggerlauget er modige nok til at turde nominere og uddele en sådan pris til noget, der har været udsat for en lokal debat. For debatten til trods, så er der jo masser af godt håndværk i det færdige projekt, og det er da i dén grad værd at hylde.”
Også borgmesteren fokuserede på, at valget om at inddrage granitsten i brolægningen var den helt rigtige, da det stemmer overens med byens tradition og skaber en harmonisk helhed med det resterende gadebillede. Han udviste generelt stor tilfredshed over det endelige resultat:
”Omdannelsen af Torvet er i mine øjne med til at binde byen sammen og skabe en attraktiv bymidte, der giver mulighed for mange forskellige aktiviteter og appellerer til både unge og ældre, lokale og besøgende”.
Arrangementet blev afsluttet med en let anretning på en nærliggende café.
Om Brolæggerprisen
Brolæggerprisen er blevet uddelt hvert år siden 1986 af Brolæggerlauget i Dansk Byggeri, så den aktuelle pris er nummer 34 i rækken. Prisen uddeles til en bygherre, rådgiver eller arkitekt, der med et projekt eller flere projekter har vist nytænkning og iderigdom i forbindelse med belægningsarbejde.
Brolæggerlaugets dommerkomité består af laugets seniorklub samt skuemestre, der tager ud i landet for at kigge på de indkomne forslag. Komiteen lægger på kreativitet, valg af materiale og den håndværksmæssige kvalitet, og derudover skal bygherren have udført et kvalificeret tilsyn.